VideoFrank geeft graag objectieve informatie over allerlei onderwerpen die betrekking hebben op gebied van beveiligingscamera's. Het is niet eenvoudig om de uitleg zowel begrijpelijk als volledig te houden. Om die reden is het vaak handig om gewoon te bellen. U legt uit wat u wilt, dan krijgt u een telefonisch advies en directe hulp bij het bij elkaar zoeken van de benodigdheden.

Klik hier voor Beveiligingscamera
Klik hier voor Beveiligingsnieuws
Klik hier voor BNC Connector
Klik hier voor Voeding Voor Uw Beveiligingscamera's
Klik hier voor Combikabel
Klik hier voor HD-CVI Digitale Recorder
Klik hier voor Pan Tilt Zoom PTZ
Klik hier voor Beeldsensor
Klik hier voor Alles willen zien
Klik hier voor Monitor
Klik hier voor Lux en Gevoeligheid
Klik hier voor Instructie Filmpjes
Klik hier voor Draadloos
Klik hier voor Software en Instructies
Klik hier voor Resolutie
Klik hier voor HD-CVI versus IP
Klik hier voor Video uitgang in HDMI, VGA, of composiet video
Klik hier voor Overstappen van IP camera's naar HD-CVI camera's
Beveiligingscamera

Beveiligingscamera

Aanduiding van een camera bestemd voor bewaking, beveiliging en preventie. Andere gebruikelijke benamingen zijn: bewakingscamera, CCTV camera, observatiecamera, publieke camera enzovoorts.

Er bestaan verschillende systemen, elk met hun voor- en nadelen. Afhankelijk van het belang dat u hecht aan die voor- en nadelen kunt u een keuze maken voor een bepaald systeem. We onderscheiden deze soorten:

1) Analoge camera's (CVBS, composiet video)
2) IP camera's (netwerk video)
3) HD-CVI camera's (analoog/digitaal, met resoluties tot 8MP
4) TVI camera's (analoog/digitaal, met resoluties tot 8MP
5) AHD camera's (analoog/digitaal, met resoluties tot 4MP
6) HD-SDI camera's (digitale video)


De beelden van al deze soorten camera's kunnen met PC, Laptop, Internet en Smartphone worden bekeken. Dit is dus absoluut geen eigenschap die alleen toebehoort aan IP camera's - het kan met alle systemen!!

Ik ga nu over elk type wat vertellen.

1) CVBS Analoge Camera's.
Deze bestaan het langst. Dit systeem bestaat al tientallen jaren. Tegenwoordig drukken we de resolutie van camera's uit in megapixel, en een traditionele analoge camera kun je vergelijken met een resolutie van ongeveer 0.4MP. De betrouwbaarheid is uitstekend, eenvoudig in aanleg en zeer voordelig in prijs. Simpel aan te sluiten met coaxkabel en 12V voedingskabel of met UTP netwerkbekabeling in combinatie met Baluns. Opnemen geschied met een DVR (digitale recorder met harde schijf) en de beelden kunt u zien op TV, Monitor, PC, Laptop, Tablet, Smartphone, Internet enz. Dahua producten zijn ook te gebruiken met CVBS systemen. De recorders zijn CVBS compatibel en de HD-CVI camera's kunnen ook ingesteld worden zodat ze een CVBS signaal afgeven.

2) IP Bewakingscamera's
Deze zijn direct aangesloten op een recorder (NVR) met PoE poorten, of op het netwerk (Router, Switch), met netwerkbekabeling of soms via WIFI. Deze techniek is veel complexer en vraagt meer aandacht bij installatie en onderhoud. Er zijn veel verschillen in protocol en het ene werkt lang niet altijd met het ander. De introductie van een overkoepelend protocol (ONVIF) heeft wel enige verbetering gebracht maar er zijn nog steeds veel problemen. De keuze in camera's is vaak minder en de prijzen liggen veel hoger. De scherpte in megapixels varieert van 1MP tot 5MP, uitzonderingen daargelaten. Door toegepaste compressie en andere netwerkperikelen ontstaan er problemen met de scherpte bij beweging en de verversingssnelheid (beeld hakkelt). Hoe meer camera's er in het netwerk zijn, des te meer problemen er kunnen ontstaan. Voor de opname is een netwerkrecorder (NVR) nodig of NAS. Het kan ook met een PC of Laptop, maar die moet dan wel dag&nacht aanstaan. Sommige IP camera's hebben een slot voor een SD kaart waar de opnames op kunnen worden vastgelegd.

Klik hier voor onze IP beveiligingscamera's

3) HD-CVI Bewakingscamera's.
Dit is het meest recente systeem en is beschikbaar sinds 2014. Het is soort mix tussen Analoog en HD-SDI en is uitgevonden door Dahua. Het is net zo makkelijk aan te leggen als Analoge camera's, dezelfde bekabeling kan worden gebruikt (Coax of UTP/Baluns). Camera's zijn verkrijgbaar in resoluties van 1MP, 2MP, 4MP en 8MP (4K). Opnemen geschied met een HD-CVI recorder (speciale digitale recorder met harde schijf) en de beelden kunt u zien op TV, Monitor, PC, Laptop, Tablet, Smartphone, Internet enz.

Het videosignaaltransport van camera naar recorder is zonder compressie. Er is geen probleem met bandbreedte of hakkelende blokkerig beelden zoals bij IP vaak het geval is. De live beelden op de monitor zijn zonder vertraging, zonder hakkelen, en zeer scherp zonder vlekkerigheden. Het is beter dan IP. Er zijn ook geen lastige configuraties, het is echt Plug&Play. Vanzelfsprekend kunt u de beelden op uw smartphone krijgen, dat is een functie van de recorder. Voor nieuw aan te leggen systemen heeft HD-CVI verreweg de voorkeur. Het is technisch zeer goed, het is betaalbaar en betrouwbaar.

Klik hier voor onze HD-CVI beveiligingscamera's

4) TVI is vergelijkbaar met HD-CVI. Het is uitgevonden door Hikvision, als antwoord op het HD-CVI systeem van Dahua. Vanaf 2017 zijn veel Dahua producten ook te gebruiken met TVI systemen. De recorders zijn CVBS/TVI/AHD compatibel en de camera's kunnen ook ingesteld worden zodat ze een CVBS/TVI/AHD signaal afgeven.

5) AHD is enigzins vergelijkbaar met HD-CVI. We zien AHD vooral bij merkloze Chinese beveligingscamera's. De prijs is vaak lager, maar de kwaliteit is ook minder. Vanaf 2017 zijn veel Dahua producten ook te gebruiken met AHD systemen. De recorders zijn CVBS/TVI/AHD compatibel en de camera's kunnen ook ingesteld worden zodat ze een CVBS/TVI/AHD signaal afgeven.

6) HD-SDI bewakingscamera's
In de camerabewaking zagen we dit type vanaf ~2010 en is min of meer uitgestorven. Het is een perfect en compromisloos systeem met een resolutie van 2MP. De beelden zijn hagelscherp. De camera's worden aangesloten met coax en 12V voeding. Er is geen vertraging in de beelden, de kleuren zijn briljant, geen compressie dus geen verlies van scherpte. Deze techniek bestaat weliswaar al van ver voor 2010, maar werd aanvankelijk alleen in TV studio's gebruikt. Sinds de introductie van HD-CVI in en vergelijkbare systemen in 2014, heeft HD-SDI geen bestaansrecht voor toepassingen als beveiligingscamera.

Beveiligingsnieuws

Beveiligingsnieuws

Interessante website met allerlei actueel nieuws over beveiliging.

Link naar website Beveiligingsnieuws.

BNC Connector

BNC Connector

Bij beveiligingscamera's wordt vaak dit type connector gebruikt ten behoeve van het videosignaal. De connector heeft een bajonet en wordt met een kwartslag aangedraaid en voorkomt spontaan losschieten. De beveiligingscamera en opnameapparatuur (DVR) zijn voorzien van de female uitvoering zoals rechts op de foto. Verbindingskabels zijn in het algemeen voorzien van de male uitvoering zoals links op de foto. De kabel aan deze connector is meestal RG59 coax.

Er bestaan verschillende soorten videosignalen die geen van allen direct uitwisselbaar zijn.

  • CVBS of composiet video. Dit is de oudste norm. Dit signaal komt ook voor bij consumentenapparatuur en maakt dan gebruik van tulp pluggen (meestal geel) of een scart connector.
  • HD-SDI video. Dit is een professionele norm en komt uit de omroepwereld, tv studios enz. Hiermee is Full HD mogelijk (1920x1080pixels of 2MP)
  • HD-CVI, ook wel HDCVI of kortweg CVI. Deze norm is vanaf pakweg 2014 in gebruik. HD-CVI video kent verschillende megapixel resoluties, van 1MP, 2MP, 4MP, 5MP, 6MP en zelfs 8MP (4K).
  • HD-TVI, ook wel HDTVI of kortweg TVI. Deze norm is vanaf pakweg 2015 in gebruik. Kwalitatief vergelijkbaar met HD-CVI maar iets minder geaccepteerd door de markt. TVI video kent verschillende megapixel resoluties, van 1MP, 2MP, 4MP, 5MP, 6MP en zelfs 8MP (4K).
  • HD-AHD, of kortweg AHD. Deze norm is vanaf pakweg eind 2014 in gebruik. Deze norm wordt met name gebruikt door Chinese B-merken en loopt nog steeds achter op de koploper HD-CVI van A-merk Dahua. Overigens zijn de meeste recorders van Dahua wel geschikt voor AHD en kunnen veel Dahua camera's ook ingesteld worden op AHD om zo gebruikt te kunnen worden met de veelal naamloze Chinese recorders. Over het algemeen zijn AHD producten wel goedkoper maar ook van mindere kwaliteit.

Voeding Voor Uw Beveiligingscamera's

Voeding Voor Uw Beveiligingscamera's

Elke beveiligingscamera heeft een voeding nodig. De meest voorkomende spanningen zijn:

  • 12V gelijkspanning voor CCD en infraroodcamera's
  • 6-9V gelijkspanning voor goedkope CMOS camera's
  • 24V wisselspanning voor draaibare gemotoriseerde camera's
  • 48V gelijkspanning voor IP camera's met PoE
Verreweg de meeste beveiligingscamera's werken op 12V voeding. Er zijn drie manieren om te voorzien in een 12V voeding:

  • Per camera een aparte 12V stroomadapter
  • Voor alle camera's een krachtige centrale voeding
  • Een combinatie van bovenstaande
Als u een centrale voeding gaat gebruiken, gebruikt u voor Analoog en HD-CVI videokabels die tevens de voeding verzorgen. Deze zogenaamde combicoaxkabels transporteren zowel beeld als voedingspanning. U kunt ook UTP bekabeling gebruiken met baluns. Bij afstanden boven de 50 meter is dat vaak voordeliger. IP camera's worden aangesloten met UTP/Netwerk kabel en worden meestal gevoed met een POE systeem. Dat kan een (NVR) recorder zijn maar ook een losse POE voedingsadapter. Kunt u het niet meer volgen? Belt u dan even, we leggen het u graag uit.

Klik hier voor ons aanbod in voedingen.

Combikabel

Combikabel

U kunt uw HD-CVI beveiligingscamera's net zo goed als de CVBS (analoge) camera's van voorheen aansluiten op verschillende manieren:

  • Combikabel RG59 + 12V
  • Gewone RG59 coaxkabel en 12V stroomadapter ter plaatse
  • UTP (netwerkkabel) met baluns

De combikabel bevat een RG59 coax en een kabel voor de 12V voeding. De voeding vindt dan centraal plaats, daar waar alle combikabels tesamen komen.

Er zijn ook kant en klare combikabels verkrijgbaar in de lengtes 5, 10, 15 en 20 meter. Meerdere kabels kunnen aan elkaar gekoppeld worden d.m.v. een simpel BNC female-female koppelstukje.

Klik hier voor ons aanbod in kabelproducten.

HD-CVI Digitale Recorder

HD-CVI Digitale Recorder

Uw HD-CVI beveiligingscamera's sluit u aan op een Digitale Recorder. Deze zijn voorzien van 4, 8, of 16 ingangen waardoor u dus tegelijkertijd van meerdere camera's kunt opnemen. De beelden worden opgeslagen op een harde schijf. Alle recorders beschikken over bewegingsdetectie en kunnen zo ingesteld worden dat ze alleen opnemen als er iets aan de hand is. Dat geeft een enorme winst in opnameduur. Zo is 1TB voor een 4 kanalen recorder meestal voldoende. Bij recorders met hogere resoluties (4MP of meer) kunt u eventueel een wat grotere harddisk kiezen.

De aansluitingen voor de camera's aan de achterzijde zijn BNC female (voor HD-CVI, CVBS analoog). De stroomvoorziening voor de camera gaat meestal over dezelfde kabel. Voor HD-CVI kunt u combicoax of UTP (netwerk) kabel met baluns gebruiken. De voeding voor de camera gaat dan ook over die kabel.

De recorder heeft ook een uitgang voor een monitor of TV. Deze aansluiting is VGA of HDMI. Heel soms hebben recorders ook nog een composiet video uitgang in BNC of RCA/Tulp. Hier kunt u dus alleen een composiet video monitor (of gewone TV) aansluiten. Maar VGA en HDMI is gebruikelijker. HDMI heeft de voorkeur omdat het de beste beeldkwaliteit geeft, maar de lengte van de kabel is standaard beperkt tot 10-15 meter. VGA kan tot 20 meter, maximaal 30 meter. Grotere afstanden zijn ook nog wel mogelijk, maar dan zijn er speciale voorzieningen nodig.

Alle recorders zijn voorzien van een netwerk aansluiting. Hiermee kunt u via uw PC, tablet of Smartphone de beelden live bekijken, gemaakte opnames afspelen enzovoorts. Hier zijn geen speciale abonnementen voor nodig. Wij kunnen u telefonisch helpen met het instellen van uw recorder en router.

Klik hier voor ons aanbod in bewakingsrecorders.

Pan Tilt Zoom PTZ

Pan Tilt Zoom PTZ

Er zijn ook motorisch bestuurbare (PTZ) camera's. PTZ is de afkorting van Pan-Tilt-Zoom wat staat voor 'heen-en-weer', 'op-en-neer' en optisch in- en uitzoomen. Dit kunt u doen met een stuurknuppel, bediening op via de recorder, of via de app op uw smartphone. Sporadisch zijn er ook nog camera's die alleen Pan en Tilt doen, dus geen zoomfunctie hebben. De correcte benaming is dan PT camera.

Het signaal waarmee PTZ camera's bediend worden noemen we RS485/PelcoD. Er zijn meer varianten, maar dit is de meest gebruikte. Bij oudere PTZ camera's zoals de analoge CVBS modellen, is een aparte kabel nodig voor dit stuursignaal. Bij de moderne HD-CVI camera's is dit signaal gecombineerd met het video en is geen extra draad meer nodig.

Wilt u een stuurknuppel of joystick aansluiten, dan kunt kiezen voor een Dahua PTZ controller die via het netwerk verbinding zoekt met de recorder en de daarop aangesloten HD-CVI PTZ camera's. We hebben ook goedkopere merkloze stuurknuppels, maar deze dient u wel met een aparte kabel aan te sluiten op de PTZ camera's.

Beeldsensor

Beeldsensor

Elke beveiligingscamera is natuurlijk voorzien van een beeldsensor. Er zijn verschillende gangbare maten:

  • 1/4 inch (minder vaak gebruikt)
  • 1/3 inch (het meest gebruikt)
  • 1/2 inch (zelden nog gebruikt)

Door de jaren heen zijn de beeldsensoren steeds kleiner geworden. Dat geeft een groot bijkomend voordeel omdat de lenzen ook kleiner en dus goedkoper zijn geworden. Tegenwoordig zien we alleen nog 1/4 inch en 1/3 inch.

Uitgaande van dezelfde lens, geeft een 1/3 inch sensor t.o.v. een 1/4 sensor een uitgestrekter beeld, met een grotere kijkhoek. Omgekeerd geldt hetzelfde. Wilt u het maximaal inzoom resultaat uit een zoomlens halen, kiest u liever een 1/4 inch dan 1/3 inch. Aan de andere kant heeft een 1/3 sensor het voordeel dat er meer lichtgevoelig materiaal is, en leveren daardoor in het algemeen een iets beter beeld vooral bij schemerachtige situaties. In ons aanbod zijn in het algemeen de camera's opgenomen met een wat grotere sensor, omdat daarmee een frisser beeld met minder ruis wordt verkregen.

Wilt u het precies weten, gebruik dan de onze lenscalculator.

Alles willen zien

Alles willen zien

Welke lens is nu de beste? Natuurlijk wilt u zoveel mogelijk zien met uw beveiligingscamera en de voor de hand liggende manier om dat te bereiken is een groothoeklens. Een lens van 2,8mm of liefst nog minder. Want hoe lager de millimeters van de lens, des te breder de kijkhoek van uw beveiligingscamera is.

Maar..... wist u dat...

  • Hoe meer (breder) uw beveiligingscamera 'ziet' hoe kleiner alle objecten worden?
  • Hoe kleiner de objecten, hoe minder detail u ziet?
  • Hoe minder het detail is, des te moeilijker u iets kunt herkennen?
  • Wat ziet u nu werkelijk in in bovenstaand voorbeeld?

De meeste beveiligingscamera's die inclusief lens worden geleverd hebben een normale kijkhoek. Dat is ook het verstandigst. Een echte breedhoek lens of een telelens zijn alleen nodig in speciale situaties. We zien wel steeds meer camera's die voorzien zijn van een verstelbare lens met een bereik van 2.8mm-12mm. Daarmee kunt u elke gangbare situatie goed op instellen. Kiest u een camera met een vaste lens, weet dan dat een lens van 3.6mm de standaard keuze is voor een normale kijkhoek.

Wilt u een zo groot mogelijk globaal overzicht, zonder dat details er toe doen, is een groothoek lens praktisch. Wilt u vanaf een grotere afstand alleen een toegangsdeur in de gaten houden, dan is een telelens een verstandige keuze.

De moraal van dit verhaal... in vrijwel alle gevallen heeft u met een standaard camera/lens combinatie het beste beeld. Wilt u meer zien, hang dan meer beveiligingscamera's op, die elk een deel van het beeld voor hun rekening nemen.

Monitor

Monitor

Een camerabewakingssysteem is natuurlijk niet compleet zonder monitor. Vanaf 2015 beschikken recorders in het algemeen over zowel een VGA aansluiten als een HDMI aansluiting. De traditionele CVBS of composiet videosignaal is heel soms nog aanwezig, maar is echt een uitzondering. Controleer dus specificaties van uw recorder als u een monitor gaat uitkiezen.

Goed om te weten:

  • Een TV is bijna altijd geschikt. Op een moderne TV vindt u een HDMI ingang en vaak ook een VGA of composiet ingang.
  • Een computer Monitor is VGA, soms ook HDMI, maar vrijwel nooit CVBS of composiet video!
  • Een computer VGA monitor maakt u geschikt voor composiet videosignaal met behulp van een video/VGA converter
  • Gebruik een monitor of TV in 3:4 (normaal) voor de traditionele CVBS camera's en 16:9 (breedbeeld) formaat voor modernere technieken als HD-CVI of NVR recorders.


Klik hier voor ons aanbod in monitoren.

Lux en Gevoeligheid

Lux en Gevoeligheid

De lichtgevoeligheid van een beveiligingscamera wordt uitgedrukt in lux. Het zegt iets over de minimale hoeveelheid licht die er moet zijn, om nog een enigzins acceptabel beeld te kunnen krijgen.

Deze tabel geeft een indicatie van de hoeveelheid licht die aanwezig is:

  • Een dag met volle zon: 100.000 - 130.000 lux
  • Daglicht, indirect zonlicht: 10.000 - 20.000 lux
  • Bewolkte dag: 1000 lux
  • Kantoor: 400 lux
  • Erg donkere dag: 100 lux
  • Schemering: 10 lux
  • Donkere schemering: 1 lux
  • Volle maan: 0,1 lux
  • Kwartier maan: 0,01 lux
  • Nieuwe maan zonder wolken: 0,001 lux
  • Bewolkte nacht zonder maan: 0,0001 lux
Een gewone doorsnee CCD camera heeft een gevoeligheid van 1 lux. Daarmee verkrijgt u dus ook in de schemering bruikbare beelden, die uiteraard wel als "sfeervol" kunnen worden bestempeld. Bij de infrarood-camera's ziet u vaak 0 lux als vermelde gevoeligheid. Dat is correct, omdat de camera zijn eigen lichtbron heeft, en dus niet afhankelijk is van de lichtsituatie. De beeldsensor in dergelijke camera's is meestal een normale CCD en heeft een eigen gevoeligheid van 1 lux.

Merk op dat er grote verschillen zijn tussen dag (100.000 lux) en nacht (0,1 lux) in luxwaarde. Dit komt door de logaritmische schaal. Het verschil tussen 1 lux en 0,1 lux is weliswaar 10x, maar is voor mensen een verschil van slechts 2x. Staar u dus niet blind op alleen de luxwaarde. Een camera van 1 lux of 0,8 lux maakt in de praktijk geen enkel verschil. Een factor 10, of 100, of 1000, ja dat merkt u natuurlijk wel.

Draadloos

Draadloos

Draadloze beveiligingscamera's, heel eerlijk, VideoFrank adviseert het niet. Om te beginnen, geheel draadloos zijn ze nooit. Er moet altijd nog een kabel voor de stroomvoorziening worden aangelegd. Maar dat is niet het ergste, vervelender is dat het zeer gebrekkig werkt.

Bereid u daarom voor op het volgende:

  • Zeer grote kans op storing door andere draadloze apparaten
  • Vandaag werkt het, morgen niet meer
  • Continue strepen en flikkeringen in het beeld
  • Helemaal geen beeld
Maar, zult u zeggen, mijn laptop is toch ook draadloos? Ja, maar die werkt op een totaal andere techniek. Als dan ontvangst matig is, dan merkt u dat alleen aan een tragere werking. Daar valt nog mee te leven. Bij draadloze beveiligingscamera's valt gewoon het beeld om, en dat is minder plezierig!

Soms kan het werken. 10-15 meter, 1 muur of plafond, er zijn gevallen bekend waarin het zowaar werkte. Op het platteland, zonder buren, is de kans dat het kan werken ook groter. Maar een kabel werkt altijd! Voorkom teleustelling en gebruik alleen bekabelde beveiligingscamera's.

Software en Instructies

Software en Instructies

Bij recorders en IP camera's wordt meestal software bijgeleverd. Klik hier voor algemene software, manuals en installatie instructies.

Resolutie

Resolutie

Onder resolutie verstaan we het aantal beeldpunten waarmee een beeld is opgebouwd. Het verhaal is minder eenvoudig dan het lijkt. Meer is namelijk lang niet altijd beter. Er zijn een aantal standaardresoluties, we noemen er een paar:

  • CIF (352 x 288) circa 0,1MP (zeer achterhaald)
  • D1 (704x576) circa 0,4MP (traditioneel analoog, achterhaald)
  • HD (1280x720) circa 720P of 1MP (enigzins achterhaald)
  • 1080N (1080 x 960) circa 1MP (enigzins achterhaald)
  • FULL HD (1920 x 1080) 1080P of 2MP (aanrader)
  • UHD (3840 x 2160) of 8MP of 4K (aanrader)
Het is goed te beseffen dat een doorsnee monitor van 22 inch een resolutie heeft van 1920 x 1080 ofwel 2MP, twee megapixel dus. Als we een camerabeeld van 4 megapixel op deze monitor afbeelden, is het beeld niet scherper dan 2MP. Wel kan er in dat geval nog iets ingezoomd worden, maar niet veel. U kunt nog 1,41x inzoomen, daarboven worden alleen de pixels grover, er is geen winst in detail.

Meer pixels niet altijd beter? Dat vraagt om extra uitleg. Meer pixels betekent meer detail, zou je zeggen. In situaties met veel licht, zoals overdag, is dat zeker zo. Maar in de nacht, wanneer u het meest op uw camera's rekent, kan dat voordeel ook een nadeel zijn. Meer pixels op een sensor, betekent dat die pixels ook kleiner zijn. En een kleinere pixel vangt minder licht. Het signaal moet meer versterkt worden en er ontstaat ruis. Er is in de camera vaak wel een ruisonderdrukking actief, maar die werkt op het principe van aangrenzende pixels samenvoegen en middelen. En daar gaat uw resolutie. In de nacht kan de effectieve resolutie wel met een factor 4 of meer afnemen. Duurdere camera's hebben daar wel minder last van. In het lagere segment geven 2MP camera's vaak een beter nachtbeeld dan de 4MP of 5MP modellen. De 8MP zijn wel weer beter, omdat die camera's een grotere beeldsensor gebruiken. In de meeste situaties zijn de Starlight 2MP camera's de beste keuze. Toch iets om bij stil te staan.

Meer megapixels geven dus niet altijd een beter beeld. De grootste winst maakt u door te kiezen voor een camera met verstelbare lens. Zoom de lens zover in dat u alleen dat stuk beeld overhoudt waar uw interesse naar uitgaat. Op die manier verspilt u geen pixels aan onbelangrijke details. Een groot stuk blauwe lucht is wel leuk voor een aantrekkelijk plaatje, maar richt de camera liever wat naar beneden, waar iets te zien is.

Stel de opname altijd in op de hoogst mogelijke kwaliteit die de camera levert. Besteed aandacht aan de scherpstelling van de camera, indien van toepassing. Het is werkelijk zonde als uw megapixel camera niet scherp staat afgesteld. Maak de lens/kap regelmatig schoon, want ook daar kunt u scherpte verliezen door vuil en aanslag.

Bovenstaande in aanmerking nemend, levert 2MP de meeste waar voor uw geld. Met name de supergevoelige Starlight camera's geven een prachtig beeld ook in de nacht. Wilt u toch meer, maak dan de stap naar 8MP. Daarmee komt u 2x zo ver, qua gelijke scherpte op afstand. De gouden tip is een camera met optische zoomlens, dan verspilt u geen pixels zoals bij een vaste lens met een te breed beeld vaak het geval is.

HD-CVI versus IP

HD-CVI versus IP

Ok, VideoFrank is geen groot liefhebber van IP camera's en al helemaal niet van Wifi IP camera's. Waar komt deze aversie tegen IP vandaan?

Even kort door de bocht - HD-CVI is beter, goedkoper en vergt minder kennis bij het installeren.

Beter? - Ja. Door het ontbreken van een compressie processor in de camera, is er geen compressie ruis in het beeld. Dit ziet u direct in het live beeld op de aangesloten monitor. Het beeld is rotsvast en stabiel. Met uw neus op het scherm ziet u geen pixeltjes dansen zoals bij elke IP camera wel het geval is.

Beter? - Ja. Omdat er geen compressie ruis is, levert een camera van (bijvoorbeeld) 2 megapixel ook daadwerkelijk 2 megapixel aan bruikbaar beeld op. Een IP camera van 2 megapixel levert ook 2 megapixels aan beeld, maar door de compressie ruis is het plaatje kwalitatief toch stukken minder.

Goedkoper? - Ja. Omdat er in de camera geen compressie processor nodig is, zijn de productiekosten lager. Bij een gelijkblijvend budget krijgt u beter beeld voor uw investering!

Minder kennis nodig? - Ja. Bij IP en Wifi IP kunt u problemen ondervinden met de instellingen van de IP adressen, Wifi SSID instelling, gebruikersnaam en wachtwoord of compatibiliteitsproblemen met uw hardware en software.

HD-CVI dus. De aansluiting doet u met combicoax of met UTP netwerkkabel (en baluns) - net wat u wilt, of wat er al ligt - als het om een upgrade gaat. Resoluties tot 8MP, en uw recorder geeft de beelden - zonder merkbare vertraging - door, via netwerk/internet naar uw Smartphone, laptop, PC enzovoorts.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Bij installaties waar u slechts 1 of 2 IP camera's wilt, is het overzichtelijker en kan IP toch voordeliger uitpakken. Er zijn ook IP camera's die zelfstandig opnemen op een Micro SD geheugenkaart - dat scheelt een recorder. Er zijn wel degelijk situaties denkbaar waarin IP een betere keuze is, maar minder vaak dan gedacht.

Video uitgang in HDMI, VGA, of composiet video

Video uitgang in HDMI, VGA, of composiet video

Elke recorder is voorzien van een aansluiting waarop u een monitor of TV kunt aansluiten. Er is minimaal één zo'n aansluiting aanwezig, maar soms 2 of meer. U bent niet verplicht een monitor aan te sluiten, omdat via Netwerk de beelden ook te zien zijn op uw PC, laptop, smartphone enzovoort. Maar vaak is een direct aangesloten monitor toch gewenst, vooral in winkels en kantoren.

We onderscheiden de volgende aansluitingen:

1) HDMI - is tegenwoordig de meest gebruikte aansluiting. Bijna altijd is er ook een VGA aansluiting aanwezig. HDMI omvat zowel beeld als geluid, en gaat tot resoluties van 4K (8 megapixel) en werkt met kabellengtes van 15 meter. Moet u een grotere afstand overbruggen, dan zijn er speciale converters. De signaaloverdracht is digitaal en het beeld is maximaal in kwaliteit.

2) VGA - Wordt ook heel veel gebruikt, herkenbaar aan de connector met de 15 pinnen in 3 rijen van 5. Vrijwel elke PC monitor heeft zo'n aansluiting. Over grotere lengtes (10 meter of meer) kan er wat kwaliteitverlies optreden. De maximaal redelijkerwijs te gebruiken kabel is 30 meter. Met een VGA extender kunt u grotere afstand overbruggen. De resolutie is maximaal 2MP, 1920x1080 pixels dus.

3) Composiet video - Dit wordt nog maar zelden gebruikt. De aansluiting is herkenbaar als BNC connector of een Gele RCA/tulp connector. De resolutie is ook erg laag en niet meer van deze tijd. Er zijn maar weinig recorders die deze aansluiting nog hebben, soms bij de heel uitgebreide recorders komt het nog weleens voor. Het signaal wordt met coaxkabel overgebracht, de afstand kan daarbij honderden meters zijn.

Overstappen van IP camera's naar HD-CVI camera's

Overstappen van IP camera's naar HD-CVI camera's

Overstappen van IP-Camera's naar HD-CVI ?

1 - Om HD-CVI camera's te kunnen gebruiken, heeft u allereerst een HD-CVI recorder nodig. Bestelt ook een harde schijf, die wij dan voor u inbouwen.

2 - U kunt de bestaande netwerkkabel handhaven. Met een balun set, maakt u de kabel geschikt voor HD-CVI. Aan elke kant plaatst u een balun. Die past aan de camera zijde direct op de camera. Bij de recorder sluit u deze aan op de recorder en op een 12V voeding.

3 - U heeft dus ook een 12V voeding nodig. Plaats deze bij de recorder en sluit die aan op de balun die op de kabel naar de camera zit.

Uw HD-CVI recorder kan evengoed nog overweg met IP camera's. Kwestie van aanmelden op de recorder met IP adres en inlognaam en wachtwoord. U hoeft bij een overstap dus niet direct al uw IP camera's te vervangen.

Bij HD-CVI camera's is het aansluiten voldoende. Alle intelligente functies regelt u via de recorder. Met uw smartphone maakt u verbinding met uw recorder en zijn alle camera's zichtbaar. De app voorziet ook in pushmeldingen (bij o.a. beweging) en natuurlijk terugzoeken in gemaakte opnames.