VideoFrank legt u graag uit wat de mogelijkheden zijn voor de bekabeling van uw camera's. Lees dit artikel aandachtig, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

We onderscheiden twee soorten camera's en het verschil zit in de aansluitconnector. IP camera's hebben een RJ45 (netwerk) connector en overige camera's zijn voorzien van een BNC connector of heel soms een RCA (Tulp) connector. Daarnaast hebben beide type camera's een voedingsconnector. IP camera's worden altijd met netwerkbekabeling (UTP)) aangesloten, de overige camera's kunnen zowel met UTP als Coax (of Combicoax) worden aangesloten.

IP Camera aansluitkabel RJ-45 HD-CVI Camera aansluitkabel BNC
Camera aansluiting
IP Camera
Camera aansluiting
Overige, HD-CVI enz.


We zien dat de overige camera's (HD-CVI, HD-AHD, HD-TVI, traditioneel analoog) gebruik maken van een BNC connector voor het beeldsignaal. Gebruikt u liever UTP (netwerk) bekabeling in plaats van coax of combicoax, plaats dan een zogeheten Balun bij de camera en bij de recorder.

RJ45 Balun BNC naar UTP Combicoax BNC en voeding
Balun RJ45
BNC naar UTP
Combicoax
Kant en klaar


IP camera's zijn altijd voorzien van een RJ45 (netwerk) connector en een voedingsconnector. De voedingsconnector kan gebruikt worden om de camera te voeden met een stroomadapter, maar de voeding kan ook via de netwerkkabel geleverd worden (PoE ofwel Power over Ethernet). Bij PoE gebruikt u dus geen adapter bij de camera. De stroom loopt via de netwerkkabel welke is aangesloten op een PoE voedingsadapter, een PoE netwerkswitch of op een NVR (recorder) met PoE aansluitingen.


Overige camera's kunt u aansluiten met coax/combicoax of baluns in combinatie met netwerkbekabeling. Het gebruik van combicoax heeft als voordeel dat u geen baluns hoeft te installeren. Combicoax is er kant en klare lengtes van 5, 10, 20 en 30 meter. U kunt ook zelf combicoax maken, er zijn rollen verkrijgbaar van 100 en 250 meter. Met een BNC tang monteeert u zelf de BNC connectoren en voedingsplugjes.


Samengevat, elke camera heeft een aparte voedingsaansluiting en kan met een losse 12V stroomadapter ter plaatse worden gevoed. Maar het is meestal handiger om de voeding door de aansluitkabel te laten lopen, zowel bij de IP netwerk camera's als bij de overige camera's door het gebruik van combicoax of Baluns en UTP bekabeling.