Lenzen hebben een vaste brandpuntafstand, of bij zoomlenzen een verstelbare brandpuntafstand. Deze wordt uitgedrukt in millimeters. Hoe lager deze waarde, des te groter is de kijkhoek van de lens. Het formaat van de sensor in de camera heeft ook invloed op de kijkhoek. Hier geldt: hoe groter de sensor, des te groter de kijkhoek.

Om de keuze van de juiste lens eenvoudiger te maken, kunt u gebruik maken van onze lenscalculator.

De meeste beveiligingscamera's gebruiken M12 schroefdraad lenzen. Dan zijn er nog de Boxcamera's, deze gebruiken CS lenzen. Die zijn simpel op de camera body te schroeven en ook snel te vervangen door andere typen die het beeld dichterbij halen, of juist breder maken. Er zijn ook camera's met een motorische zoomlens, deze zijn eigenlijk niet te vervangen.

Bij vaste lenzen is de standaardkeuze meestal 3.6mm al zien we anno 2018 ook veel 2.8mm toegepast, die een grotere kijkhoek oplevert. Een grotere kijkhoek is niet altijd ideaal, want u krijgt weliswaar meer in beeld, maar alles is kleiner en gaat ten koste van de detaillering. Daarom zijn zoomlenzen veel fijner in de praktijk, omdat u de lens dan goed kunt aanpassen aan uw situatie en dat levert vrijwel altijd een behoorlijke winst in scherpte op.

Nieuwe Producten Voor April