Resolutie
Onder resolutie verstaan we het aantal beeldpunten waarmee een beeld is opgebouwd. Het verhaal is minder eenvoudig dan het lijkt. Meer is namelijk lang niet altijd beter. Er zijn een aantal standaardresoluties, we noemen er een paar:
  • CIF (352 x 288) circa 0,1MP (zeer achterhaald)
  • D1 (704x576) circa 0,4MP (traditioneel analoog, achterhaald)
  • HD (1280x720) circa 720P of 1MP (enigzins achterhaald)
  • 1080N (1080 x 960) circa 1MP (enigzins achterhaald)
  • FULL HD (1920 x 1080) 1080P of 2MP (aanrader)
  • UHD (3840 x 2160) of 8MP of 4K (aanrader)
Het is goed te beseffen dat een doorsnee monitor van 22 inch een resolutie heeft van 1920 x 1080 ofwel 2MP, twee megapixel dus. Als we een camerabeeld van 4 megapixel op deze monitor afbeelden, is het beeld niet scherper dan 2MP. Wel kan er in dat geval nog iets ingezoomd worden, maar niet veel. U kunt nog 1,41x inzoomen, daarboven worden alleen de pixels grover, er is geen winst in detail.

Meer pixels niet altijd beter? Dat vraagt om extra uitleg. Meer pixels betekent meer detail, zou je zeggen. In situaties met veel licht, zoals overdag, is dat zeker zo. Maar in de nacht, wanneer u het meest op uw camera's rekent, kan dat voordeel ook een nadeel zijn. Meer pixels op een sensor, betekent dat die pixels ook kleiner zijn. En een kleinere pixel vangt minder licht. Het signaal moet meer versterkt worden en er ontstaat ruis. Er is in de camera vaak wel een ruisonderdrukking actief, maar die werkt op het principe van aangrenzende pixels samenvoegen en middelen. En daar gaat uw resolutie. In de nacht kan de effectieve resolutie wel met een factor 4 of meer afnemen. Duurdere camera's hebben daar wel minder last van. In het lagere segment geven 2MP camera's vaak een beter nachtbeeld dan de 4MP of 5MP modellen. De 8MP zijn wel weer beter, omdat die camera's een grotere beeldsensor gebruiken. In de meeste situaties zijn de Starlight 2MP camera's de beste keuze. Toch iets om bij stil te staan.

Meer megapixels geven dus niet altijd een beter beeld. De grootste winst maakt u door te kiezen voor een camera met verstelbare lens. Zoom de lens zover in dat u alleen dat stuk beeld overhoudt waar uw interesse naar uitgaat. Op die manier verspilt u geen pixels aan onbelangrijke details. Een groot stuk blauwe lucht is wel leuk voor een aantrekkelijk plaatje, maar richt de camera liever wat naar beneden, waar iets te zien is.

Stel de opname altijd in op de hoogst mogelijke kwaliteit die de camera levert. Besteed aandacht aan de scherpstelling van de camera, indien van toepassing. Het is werkelijk zonde als uw megapixel camera niet scherp staat afgesteld. Maak de lens/kap regelmatig schoon, want ook daar kunt u scherpte verliezen door vuil en aanslag.

Bovenstaande in aanmerking nemend, levert 2MP de meeste waar voor uw geld. Met name de supergevoelige Starlight camera's geven een prachtig beeld ook in de nacht. Wilt u toch meer, maak dan de stap naar 8MP. Daarmee komt u 2x zo ver, qua gelijke scherpte op afstand. De gouden tip is een camera met optische zoomlens, dan verspilt u geen pixels zoals bij een vaste lens met een te breed beeld vaak het geval is.


Klik hier als u dit product wilt zoeken op Google
Korte video zien? Klik dan hier

Magazijn Locatie: 0-0023

Dit product is uit het leveringsprogramma!